Endringsledelse-hva er enkelt med det?

Jeg tør påstå at endring er en egenskap vi er født til å takle igjen og igjen og igjen og…☎️→📱🕯→💡

Ser vi på naturen, som vi i høyeste grad er en del av, så endres den hele tiden. Fra sommer til høst, fra flo til fjære, fra dag til natt og så dag igjen. Fra varmt til hustrig.

Endring i form av at vi stadig er i kroppslig fysisk endring er også en ting. Kvinners syklus. Fra ikke-gravis til gravid. Fra barn til tenåring. Tenk for en endring og utvikling. Fra svak til sterk etter trening. Fra forkjølelse til overskudd og god helse igjen. Fra kjipe tanker til håpefulle tanker i løpet av ett sekund.

Alt dette skjer helt av seg selv uten at vi har noen form for kontroll eller medbestemmelsesrett. Det er naturlig iboende i oss alle. Uten unntak.

Hvorfor sliter vi sånn med endringer i arbeidslivet? 

Det er selvsagt mange individuelle grunner til at prosesser ikke går som tenkt eller litt hals over hode, men i denne artikkelen skal jeg fokusere på det menneskelige fundamentet for endring, ikke om endringen i seg selv er en god eller dårlig idé.

Jeg dykker ned i det som ligger bakenfor selve endrings prosessen, så bli med meg backstage. Det er der det mest spennende skjer uansett. 😉

De som kjenner meg allerede vet jeg babler mye om prinsippet «tanker». Tanker er et prinsipp for det er noe som alltid er der tilstede i oss alle. Døgnet rundt. 24/7/365

Tankene våre skaper følelsene våre, ofte så raskt at vi ikke merker det engang.

Tanker/følelser avgjør handlingene og adferden vår også. Jo mere bevisst vi blir dette, jo mere robuste bli vi som ledere og mennesker. Vakkert sammenflettet.

Men hva med de gangene det slett ikke ser så vakkert ut? Hva når det blir skrik, skrål og motstand etter at avgjørelsene allerede er tatt? Det kan selvsagt være meget gode grunner til at ansatte protesterer, men her skal vi altså se på det bakenforliggende.

Vi vet det kan være (veldig) vanskelig og til tider lite morro å få en 3- åring til å ta på seg skoene og jakka si, komme seg ut av huset og inn i bilen til barnehagen.

Vi vet også at når din bedrift endrer systemer og annet som påvirker de ansattes hverdag, kan det bli mye motstand og uro. Kanskje litt mindre hyl og skrik enn 3-åringen, men samme reaksjon inni. Vi voksne har jo lært å ta frustrasjonene våre ut på litt mere sofistikerte måter og om dét er en bra eller dårlig egenskap kan jo diskuteres.

Litt vanskeligere å oppdage frustrasjoner blir det definitivt, særlig for de på toppen.

Litt som ulmende glødende kull. Plutselig kan det komme et tilfeldig vindpust og blåse opp en flamme uten at du var forberedt. 💥I slike tilfeller kan det oppleves som om problemene og sinnstilstandene rundt deg er helt ute av proposjoner. Det er de sikkert på mange måter også, men med tanke på det glødende kullet, så er det noe som har bygget seg opp over tid.

Book en uforpliktende samtale med Aja i TuneInLabs her, så kan vi gå enda dypere inn i denne spennende endrings-materien.

  • Endring i seg selv er iboende naturlig for oss mennesker, selv om det kan føre til rocky tilstander.

  • Vi lever i opplevelsen av tankene våre 24/7/365

Hva er det vi ikke får til..? 

…og hvorfor kan endringer bli vanskelige og føre til mye unødig støy, bakangrep/politikk og posisjonering på en arbeidsplass? 

I mine erfaringer med å jobbe med mennesker i bedrifter, så opplever jeg at det er ikke endringene i seg selv som nødvendigvis er problemet, men det at vi er så redde for de ustabile, utrygge og kompliserte (les negative) følelsene våre. All støyen rundt. Vi vil ikke ha de kjipe følelsene våre og gjør alt vi kan for å unngå de.

Vi manipulerer oss bort fra vår urolige sinnstilstand med våre (ubevisste) mønster og da, ja da kan det bli litt sånn Game of Thrones tilstander, dog mere skjult og forhåpentligvis mindre blod. Tårer derimot...

Når det er sagt, så har vi også de medarbeiderne, som alltid er negative og sure. Vi kjenner til den mennesketypen. Det blir som en hobby det også. Det rare er at det å være negativ og sur er også en (ubevisst) strategi for å komme unna de dårlige følelsene.

Rart, ikke sant?

Vi vil ikke føle på ubehag. 

Hvordan kan vi bli mindre redde for endringer og uro uten å bli kyniske og kalde slanger? 

Enkelt. Men først litt bakgrunn.

Siden livet har servert oss en god del ubehag oppigjennom, så har vi alle laget (ubevisste) strategier/mønster på hvordan vi skal takle det. Dette skjer i våre formative år, barndommen med andre ord. Det skjer uskyldig og med de hensikter at vi skal overleve situasjoner best mulig. 

Book et skreddersydd foredrag med Aja Humm på Talerlisten

Problemet er at de mønstrene vi lagde uskyldig og ubevisst i våre tidlige år ikke nødvendigvis gavner oss i våre voksne liv. Tvert imot. 

Hans-Petter, er en flott, oppegående og dyktig mann på 35 hadde et par “issues” på jobben. Hvis han ble snakket til litt for kort og hardt av lederen sin, eller ble stilt for mye spørsmål, klikket det for ham. Han mistet hodet, ble dypt lei seg og aggressiv. Dette mønsteret gjentok seg ofte. Han grudde seg også veldig mye til de endringene bedriften skulle innføre. Så mye at det gikk ut over prestasjonene og helsa hans. Dårlig søvn og litt mye alkohol for å “roe seg ned” ble et dårlig mønster over tid.

Etter at vi begynte med samtaler sammen, forsto Hans-Petter mere og mere at hans reaksjoner på lederen og også på de endringene som skulle komme, var basert på et gammelt mønster, skapt av tankene i øyeblikket som da bare ble en trigger for noe gammelt.

Ved å innse alt dette i en trygg setting, endret hans væremåte seg drastisk til det bedre. Da han i tillegg forsto på et dypere nivå at reaksjonsmønstre var noe som var kreativt «funnet på», helt uskyldig lenge lenge siden greide han tilslutt å snu hele hans måte å forholde seg til omgivelsene sine på. Dette krevde en imponerende bevisstgjøring, med det viser at hvem som helst kan klare det. Uten vijlestyrke, kun med å forstå og bevisstgjøre prinsippet tanker og hvor de kommer fra.

Aggresjon og forsvar ble naturlig erstattet av empati og forståelse. Han så tydeligere og tydeligere at grunnen til at lederen kunne virke veldig kort og masete til tider, var at hun selv befant seg i sitt eget tankekaos og dermed mistet den emosjonelle koblingen med seg selv og de rundt. Hun var ofte stresset. Han som i utgangspunktet var et stort «problem», ble nå en positiv ressurs i avdelingen og også for lederen sin.  

Book en gratis samtale med Aja Humm i TuneInLabs og se hva det kan gjøre med deg som leder. 🌟

Forstår vi grunnlaget for hvor endring skapes fra, vil det bli mye lettere for oss å få det til på en best mulig måte med hodet og hjertet på riktig sted. 

  1. Vi er alltid én tanke unna xyz (det nye, endringstanken), vi vet bare ikke helt når den nye tanken inntreffer og downloades hos den enkelte. Ofte hjelper det å roe litt ned istedenfor å stresse seg opp, slik at vi har plass mellom ørene til det nye programmet eller tanken.

  2. Som leder er oppgaven din å eie visjonen, og å være en misjonær for det nye, slik at du kan få teamet ditt til å tro på det og at de etterhvert også “kjøper” det. Litt som dekkskift. Av med sommerdekka og på med vinterdekka. På med noe nytt og riktig for årstiden. Dette krever litt av deg for å finne din autentiske stil, men er viktig for en god prosess.

  3. Jo mere OK du er med hele spekteret av følelser og ord som blir sagt, samt dine egne tanker/følelser, jo klarere vil hodet ditt være og dermed blir du også smartere og klokere i øyeblikket. Vi kan ikke forberede oss på alt som blir sagt og følt når vi har med mennesker å gjøre, men vi kan bli helt rå på å vite hva vi skal gjøre til enhver tid. Da får vi det beste ut av menneskene i teamet vårt og det er der gullet ofte ligger. Da blir det et fintunet samspill basert på tillit, respekt og sunn ledelse.

    Det gjelder også de gangene du ikke vet hva du skal gjøre. Da skal du nemlig ikke gjøre så mye, men vente og ta lærdom fra gjentagende kommentar i Mission Impossible 6 da de står fast i strategien om bekjempelsen av terroristene: “We’ll figure it out”. For vi gjør alltid det til slutt. Gi litt slipp, gå en tur eller noe, så gir du plass til de riktige innsiktene. Før du aner det, vet du hva som er riktig å gjøre. ☜

Lykke til med å bli en enda mere bevisst, sunn og rå leder og selv-leder. Det er nemlig når ting er ustabilt vi virkelig trenger god hele deg.

Husk at du er viktig og betyr mye for menneskene rundt deg. 💚

Nysgjerrig på å finne ut hva som skjer når du får dypere innsikt i hvordan du som leder kan forholde deg til endringer og dermed gjøre hverdagen og livet ditt og andres bedre? 

Med kjærlighet fra Aja «en tanke unna» Humm 👊🏻

Historier som er brukt er anonymisert.